Ken je mijn sterke punten?

Ken je mijn sterke punten?

De Kaukasische Zilverspar, Nordmann-spar of Krimspar is een kerstboom die zijn naalden veel beter vasthoudt dan zijn ‘concullega’ de fijnspar. Daarnaast heeft hij mooie lange naalden die veel zachter zijn dan bij de fijnspar. Denk bij naalden dus niet aan puntige prikkers. Nordmann naalden zijn plat en stomp. Dat is bij het optuigen van je boom een stuk prettiger.  

O dennenboom, of O sparrenboom?

Grappig maar waar, de boom die wij vrolijk toezingen is geen den maar een spar. Het verschil zit hem in de manier waarop de naalden aan de takken zitten. Als ze met zijn tweeën op de tak staan en een ‘v’ teken maken, dan gaat het om een dennenboom. Bij een spar zit elke naald apart aan de tak. Maar niet elke spar is gelijk, en zelfs niet elke Nordmann-spar is hetzelfde. Er zijn verschillende cultivars. Bijvoorbeeld de Abies Nordmanniana 'Pendula' met afhangende takken, Abies Nordmanniana 'Aurea' met een goudgele tint en Abies Nordmanniana 'Golden Spreader', de lage goudgele variant.

5 tips voor lang plezier van je kerstboom

Of je een Nordmann kiest of een gewone fijnspar, zo heb je lang plezier van je kerstboom:

  1. Neem een kerstboom met een kluit.
  2. Geef de boom ruim water, ongeveer een halve liter per dag.
  3. Laat je boom wennen aan warmte (niet van de ijzige kou in een bloedhete woonkamer).
  4. Spuit geen nepsneeuw, dat is sowieso niet zo fijn voor het milieu.
  5. Zet de boom niet dicht bij de verwarming en vermijd tocht en felle zon.

Tip: Check voordat je naar GroenRijk komt even hoe het staat met je decoratiematerialen en kerstballen. We zien je graag, maar het zou jammer zijn als je terug moet voor een paar onnozele kerstbalhaakjes! En is het misschien leuk om dit jaar eens voor een totaal nieuwe look te gaan? Lekker uitbundig kleurig, of juist klassiek à la Dickens? Het is dit jaar weer genieten op onze kerstafdeling!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...