Mag ik je verleiden?

Mag ik je verleiden?

De vele stervormige witte bloemetjes en glanzend groene bladeren van de Trachelospermum jasminoides vangen makkelijk je blik en de zoete geur van deze klimplant neemt je als vanzelf mee naar Mediterrane zomeravonden. Deze mooie dame wordt ook wel sterjasmijn of Toscaanse jasmijn genoemd. Je komt haar dan ook vaak tegen in zuidelijke landen als Italië en Spanje. Al in mei bloeit ze uitbundig en haar bloemen blijven soms tot in oktober stralen. Ook in de winter vrolijkt ze de wat kalere tuin nog steeds op met haar bladeren. 

Klimmer tot grote hoogten

De Toscaanse jasmijn is familie van de maagdenpalm en kan zowel over de bodem kruipen als klimmen. Ze slingert zich gemakkelijk om palen, bomen of rond hekwerken. Met wat ondersteuning kun je haar laten groeien langs een schutting of muur. Bijvoorbeeld door de ranken te bevestigen langs draden of aan een klimsteun, eventueel in een waaiervorm. De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog. 

Geef haar een warm welkom

De Toscaanse jasmijn houdt van warmte en vindt het heerlijk om te zonnebaden op een beschutte plek, bijvoorbeeld tegen een zuidelijke muur. De belangrijkste eis die deze geurende klimplant aan de bodem stelt is dat die goed doorlatend en voldoende voedzaam is. Een beetje bijvoeding met wat organische mest in het voorjaar is voldoende. Je kunt in maart of na de bloei in de herfst eventueel wat oude takken bijsnoeien. Bloemetjes vormen zich op de nieuwe takken in de lente.

Zo blijft de Toscaanse jasmijn lang in je leven!

  • Laat de grond niet uitdrogen in de zomer.
  • Bedek de wortels bij strenge winters vanaf -10 graden Celsius. 
  • Voorkom vooral in vorstperiodes natte voeten.
  • Geef voldoende ruimte in een pot of kuip.
  • Zorg dat potten of kuipen in de winter beschut staan.

Mooie familie

De Toscaanse jasmijn heeft ook enkele indrukwekkende familieleden die allemaal uitbundig bloeien en hun blad in de winter behouden. Zo is er de zachtgeel bloeiende Trachelospermum jasminoides 'Star of Toscane' en de crèmewit met gele Japanse sterjasmijn (Trachelospermum asiaticum). De glanzende bladeren van deze Aziatische variant zijn in de lente en zomer  groen maar kleuren in herfst en winter wat meer naar rood.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...