De Calathea kun je niet weerstaan

De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Het wonderlijke aan deze plant is dat de bladeren door de dag heen bewegen! Als je de Calathea in huis haalt, zul je merken dat de blaadjes in de ochtend open gaan en in de avond sluiten naar het midden. Bij sommige soorten zie je zo dagelijks een prachtige metamorfose, omdat de onderkant van de bladeren veel donkerder is dan bovenop.

Calathea keuzestress?

Kun je niet goed kiezen uit de vele soorten? Neem dan een mix van verschillende Calathea’s. Ze staan mooi bij elkaar, maar ook los verspreid door het huis. Enkele opvallende soorten:

  • Calathea orbifolia: bijna grafisch streepjespatroon van donker en heel lichtgroen.
  • Calathea 'Medallion': de bladeren en stengels zijn aan de onderkant aubergine gekleurd, met bovenop het blad een veerpatroon in groentinten.
  • Calathea ornata: bladeren met een donkere onderkant en bovenop donkergroen met dunne witte strepen.
  • Calathea crocata 'Tassmania': deze soort krijgt oranje bloemen die als vlammen boven de bladeren uitsteken.

Tropische behandeling

De oorspronkelijk uit het tropisch regenwoud afkomstige Calathea houdt bij jou thuis ook van een hoge luchtvochtigheid. Zorg er daarom voor dat de aarde niet droog is door één tot twee keer per week water te geven. Sproei ook af en toe de bladeren. Hou er rekening mee dat je de Calathea niet in de volle zon zet, maar liefst in de halfschaduw of schaduw. Zet je plant daarom alleen op de vensterbank in het noorden of westen en anders wat verder weg van het raam.

Tips en trucs:

  • Als de bladeren gaan krullen of hangen heeft de plant meer water nodig.
  • Geef niet teveel water in één keer.
  • Geef in de lente en zomer maandelijks plantenvoeding en wat meer water.
  • Hoe bonter het blad, hoe meer licht de plant kan hebben.
  • Als de bladtekening wat vervaagt, staat de plant te donker.
  • Krijgt je Calathea gele randen, zet hem dan juist meer uit het licht.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...