Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen denken, maar dat zijn ze niet. Deze vaste plant is lid van de grote composietenfamilie en komt oorspronkelijk uit het zuidoostelijke deel van de Verenigde Staten. De planthoogte komt tot zo’n 40 cm en tijdens de vrij late bloeiperiode van augustus tot oktober komen er lekker veel bijen, vlinders en andere nuttige insecten op de uitnodigende bloemen af.

Mooie combinaties

In de laatste zomermaanden kan de korenbloemaster een border of bloemperkje nog lekker wat extra kleur geven. Bovendien is het een uitstekende snijplant die mooi combineert met veel andere vaste planten en siergrassen. De lila-blauwe Stokesia laevis is gek op zonlicht, dus geef haar wel een heerlijk zonnig en warm plekje, waar ze niet veel last heeft van de schaduw van omringende bomen en struiken. Een plekje in de halfschaduw kan eventueel ook.

Loopt vanzelf weer uit

Stokesia laevis heeft niet veel onderhoud nodig. Met deze aanwijzingen geven de prachtige bloemen je elke zomer opnieuw plezier:

  • Plant de korenbloemaster in de herfst of het voorjaar in humusrijke en vooral goed doorlatende grond.
  • Zet de plantjes zo’n 30 cm uit elkaar.
  • In droge, warme periodes hebben de plantjes extra water nodig.
  • Knip uitgebloeide bloemen weg. Zo stimuleer je nieuwe bloei.
  • De plant is goed winterhard, maar houdt niet van natte wortels tijdens de wintermaanden. Dek eventueel af bij strenge vorst.
  • Snoei in het vroege voorjaar het oude, afgestorven of lelijke loof weg. 
  • Geef in het begin van de lente wat verse compost of wat mest.

Kleurkeuze

Heb je liever witte of paarse bloemen? Dat kan! Er zijn verschillende kleurige cultivars van de Stokesia laevis, zoals de bekende 'Alba' met witte bloemen en de Stokesia laevis 'Colorwheel', die met een witte kleur begint en later in de bloeitijd naar paars verkleurt. Zo is er voor iedereen een passende korenbloemaster!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...
Alocasia cucullata: tropisch geluk

De Alocasia is, met zijn grote, hartvormige bladeren op hoge stelen een zeer populaire kamerplant. De stijlvolle Alocasia cucullata valt extra op door prachtige frisgroene bladeren met prachtige nerven.

 
Groene olifantsoren

De grote groene, mooi generfde, hartvormige bladeren van de Alocasia cucullata doen denken aan wapperende olifantsoren, vandaar de leuke Nederlandse naam olifantsoor. De Alocasia groeit in de regenwoud...

Lees meer...