Beter leven met gezond groen

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder geventileerd wordt. Hoe meer planten, hoe groter het effect.

 

Beter wonen

Zeker wanneer het huis niet goed geventileerd wordt, is er sprake van een ongezond binnenklimaat. Luchtverontreinigingen komen bijvoorbeeld voort uit elektrische apparaten, vloerbedekking, meubels en gordijnen. Luchtzuiverende planten bieden dan uitkomst omdat ze in staat zijn deze schadelijke gassen weg te nemen en zuurstof terug te geven. Je zult merken dat griepachtige klachten als hoesten, droge ogen, verkoudheid en hoofdpijn dan verminderen. Hoe meer planten, hoe groter het effect.

 

Beter werken

Ben je veel aan het werk achter de laptop of doe je je huiswerk? Onderzoek heeft aangetoond dat de aanwezigheid van luchtzuiverende planten het concentratievermogen verbetert en de productiviteit verhoogt. Het effect is het grootst wanneer je direct zicht hebt op de planten. Zet luchtzuiveraars bijvoorbeeld pal naast het beeldscherm.

 

Beter slapen

Voor een goede nachtrust is, behalve bijvoorbeeld een goed matras, ook goede luchtkwaliteit van belang. Luchtzuiverende planten filteren schadelijke gassen en geven zuurstof terug. En hoe meer zuurstof, hoe beter en dieper je slaapt. Ontwaken doe je in alle rust én in een sfeervolle, groene omgeving.

 

Beter relaxen

In Japan noemen ze het ‘shinrin-yoku’ en het betekent letterlijk ‘baden in het bos’. De gedachte erachter is dat je vertraagt en je zintuigen bewust opent door je onder te dompelen in een plantrijke omgeving. Het resultaat is een kalm en goed gevoel. Ook wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen deze gedachte. Creëer daarom een groen hoekje met luchtzuiverende planten. Bijvoorbeeld rondom het bad of je luie stoel.

 

Volop keuze

Luchtzuiverende planten herken je aan het Air So Pure-label en voor elke interieurstijl zijn er gezonde planten te vinden. Je kunt onder meer genieten van varens (zoals Nephrolepis en Phlebodium), lepelplant (Spathiphyllum), graslelie (Chlorophytum), gatenplant (Monstera), palmen (Areca en Kentia) pauwenplant (Calathea), klimop (Hedera), drakenbloedboom (Dracaena), tabaksplant (Ficus lyrata) en Strelitzia.

 

Eenvoudig

Luchtzuiverende planten zijn sterk en vragen geen groene vingers. Op het Air So Pure-label staan eenvoudige aanwijzingen. Let daarbij vooral op de juiste standplaats: voldoende daglicht maar geen volle zon. Voor de rest is het een kwestie van regelmatig water geven. Wanneer je eens per maand een beetje plantenvoeding aan het gietwater toevoegt, blijven de planten extra sterk.

Luchtzuiverende planten zijn onder meer te koop bij tuincentra. Kijk voor meer informatie, tips en verkoopadressen op www.airsopure.nl

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...