Monstera deliciosa: wonderlijke gatenplant

Monstera deliciosa: wonderlijke gatenplant

De Monstera deliciosa of gatenplant, is een razend populaire getemde reus uit de jungle. Met zijn opvallende gaten is deze kamerplant niet alleen wonderlijk aantrekkelijk, hij is ook nog eens makkelijk te onderhouden. Bij GroenRijk ontmoet je gegarandeerd jouw nieuwe huiskamerfavoriet.

 

Eyecatcher

Met de Monstera deliciosa haal je een prachtige, decoratieve en ook nog eens luchtzuiverende plant in huis. De imponerende bladeren kunnen wel 30 tot soms 60 cm lang worden. In het begin zijn deze nog hartvormig. De gaten ontstaan pas als de bladeren verder uitgroeien. Deze zijn een erfenis uit het oerwoud, waar de Monstera in het wild groeit. Ze zorgen ervoor dat de bladeren beter zonlicht op kunnen vangen en het water makkelijk naar beneden drupt. 

 

Junglereus

In het oerwoud van Zuid- en Midden-Amerika slingert de Monstera deliciosa zich om reuzenbomen. Uit de aronskelkachtige bloemen vormen zich lange, eetbare vruchten, waarvan de zoete smaak lijkt op banaan en ananas. Vandaar dat hij de naam deliciosa heeft gekregen. In jouw huiskamer zal de Monstera deliciosa niet snel bloeien en vruchten maken, maar hij kan wel heel goed groeien! De kamerplantversie van deze junglereus kan zomaar 1.60 meter hoog worden. Vind je dat te hoog? Je kunt de gatenplant ook snoeien.

 

Zo groeit je gatenplant goed 

Gatenplanten in je huiskamer vormen vaak luchtwortels en de wat grotere exemplaren hebben een mosstok voor de ondersteuning. De plant houdt van een lichte plek maar niet van volle zon. Je zult ook zien dat de bladeren de neiging hebben om naar het licht toe te groeien. Daarom is het handig om je gatenplant af en toe te draaien, zodat hij mooi in model blijft. Ook zul je merken dat de jonge bladeren minder goed gaten vormen op een donkere plek.

 

Verzorgingstips:

  • Geef nooit teveel water. De aarde moet niet te vochtig aanvoelen.
  • In de zomer kun je een tot twee keer per week water geven, in de winter een keer in de  twee tot drie weken.
  • Geef in de lente en zomer één tot twee keer per maand vloeibare plantenvoeding.
  • Sproei af en toe de bladeren. De Monstera deliciosa houdt van een hoge luchtvochtigheid.
  •  Doffe bladeren gaan weer mooi glanzen als je ze afneemt met een doekje met karnemelk.
  • Houd je gatenplant buiten het bereik van kinderen en dieren. De bladeren zijn giftig.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...