Violen: fragiel én keihard

Violen: fragiel én keihard

De fragiel ogende bloemen van violen (Viola) lijken wel van vloeipapier. Toch blijven ze maar bloeien en kunnen ze prima tegen winterse kou. Met deze bloemen zorg je in het najaar en in de winter heel makkelijk voor kleur!

 

Welke soort? 

Met meer dan 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen is er veel keus. De grootbloemige F1-Hybriden (Viola F1) zijn sterk en gelijkvormig. Ze vallen door hun grootte goed op en zien er evenwichtig uit. De kleinbloemige hoornviooltjes (Viola cornuta) hebben een verfijnd uiterlijk en een wat meer natuurlijke uitstraling. Aan de achterkant zit een uitsteekseltje in de vorm van een hoorntje.

 

Winterviolen

De naam winterviolen doet vermoeden dat deze plantjes anders zijn dan zomerviolen, maar dat is niet zo. Winterviolen zijn in de vroege zomer gezaaid en bloeien in de donkere dagen. Ze zijn vanaf september te koop. De prachtige kleuren, zoals blauw, wit, rood, geel en oranje, maken je meteen vrolijk als het druilerig en guur is. Zet ze daarom op een plek in de - niet felle - zon of halfschaduw die je goed vanuit huis kunt zien! 

 

Vrolijke violen

De verzorging van violen is makkelijk:
Gebruik verse potgrond bij het planten. Daar zit al meststof in waarmee de violen voldoende voeding krijgen tot aan het voorjaar.

  • Knip voor je ze plant alle uitgebloeide bloemetjes, zaadknopjes en vergeelde blaadjes weg voor een goede start.
  • Geef regelmatig extra water maar niet tijdens de vorst.
  • Zet grootbloemige violen wat beschut uit de regen.
  • Als je kleinbloemige viooltjes in groepjes bij elkaar zet, geeft dat een mooi natuurlijk effect.
  • Verwijder steeds de uitgebloeide bloemetjes met het steeltje. De plant bloeit zo uitbundiger en langer.
  • Als je wilt dat de violen zich uitzaaien, laat je enkele uitgebloeide bloemen zitten. 
  • Violen doen het ook goed in een pot of bak met drainagegaten. Zo voorkom je dat de wortels gaan rotten.  

 

Makkelijk, mooi en betaalbaar:

Eigenlijk heb je altijd wel een goede reden om violen in de herfst en winter in de volle grond of in een bak of pot te zetten: 

  • Violen bloeien lang en ook nog eens zeer uitbundig.
  • Ze geven enorm veel kleur.
  • Er is veel keuze in kleur en kleurstellingen.
  • Violen matchen goed met alle tuinstijlen.
  • De plantjes kunnen tegen sneeuw en nachtvorst.
  • Voor weinig geld heb je al een hele tray!

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...