Scindapsus: woonplant van de maand augustus

Scindapsus: woonplant van de maand augustus

Multitasker Scindapsus maakt niet alleen je huis mooier met prachtig getekende groene bladeren, maar helpt meteen de lucht binnen wat schoner te maken.

Woonwonder 

Omhoog, omlaag – met Scindapsus kun je alle kanten op. Deze woonplant is makkelijk in de omgang en valt op door zijn prachtige hartvormige satijnachtige bladeren. Die zijn schitterend getekend met zilveren, lichtgroene, gele of witachtige vlekken of een gevlamd patroon. Je hebt er een trouwe huisgenoot aan: goed verzorgd kan dit woonwonder heel oud worden en toch mooi blijven. Jungalow Scindapsus hoort bij de Araceaefamilie en groeit in Zuidoost-Azië, Indonesië en op de Salomonseilanden: de tropen bij je thuis, dus. 

Voor wat hoort wat 

Als je Scindapsus goed verzorgt, doet hij ook wat voor jou. Volgens de NASA Clean Air studie is Scindapsus een van de planten die de luchtkwaliteit in huis helpt te verbeteren. Dat doet hij door middel van heel kleine huidmondjes op de bladeren. Die nemen koolstofdioxide op uit de lucht, zetten die om in energie om van te groeien en blazen weer zuurstof uit. Ook ademen de huidmondjes een beetje vocht uit, zodat de plant helpt te voorkomen dat de lucht in huis te droog wordt. 

Groen aapje 

In tropische regenwouden klimt Scindapsus bij voorkeur tegen bomen op, om dan van stengels te gaan hangen.

Zo haal je alles uit je Scindapsus 

Scindapsus staat graag licht, maar liever niet in de volle zon of op de tocht. Ezelsbruggetje: hoe lichter het blad, hoe lichter de plant het liefst staat. De grond mag een beetje vochtig zijn, maar liever geen wateroverlast.  Eens in de maand wat plantenvoeding maakt een power-groeier van

Scindapsus. 

Een rondje plantenspuit wordt zeer gewaardeerd. Worden de ranken te lang, dan kunnen ze gewoon worden afgeknipt. 

Happy home 

Scindapsus staat bekend als geluksplant die zijn eigenaar geld en fortuin helpt te krijgen. 

Scindapsus styling 

De vele verschijningsvormen van Scindapsus maken de plant erg geschikt voor huizen met weinig ruimte. Zo wikkelen de ranken zich om een stammetje als een slanke groene pilaar naar boven en kan hij als hangplant voor een hoop levendigheid op zekere hoogte zorgen. Omdat Scindapsus een onmiskenbare regenwouduitstraling heeft, staat hij het mooist in een natuurlijke basis: hout, leer, wat grover keramiek in aardetinten of hangpotten die van kokosnoten zijn gemaakt.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...