Zorgeloze Zomertijd: tuinplanten van de maand augustus 2019

Zorgeloze Zomertijd: tuinplanten van de maand augustus 2019

Augustus is geen maand om veel aan de tuin te doen. Veel mensen zijn op vakantie, het is vaak erg warm en wie thuis is, zal weinig zin hebben om intensief te tuinieren. Vandaar dat deze maand planten centraal staan die prettig zelfredzaam zijn bij hoge temperaturen: Agave, Eucalyptus, Aeonium en jadeboom (Crassula).

Agave, Aeonium en jadeboom zijn vetplanten die vocht opslaan in hun blaadjes, Eucalyptus kan aardig tegen warmte en droogte door zijn oliehoudende eigenschappen. Samen vormen ze een mooi groengrijs palet met de sfeer van een zondoorstoofde zomer die beter past bij 'van de tuin genieten' dan 'in de tuin werken.' 

Herkomst

Agave groeit in Midden- en Noord-Amerika, Eucalyptus komt uit Australië, jadeboom uit Zuid-Afrika en Aeonium is inheems op de Canarische Eilanden.

Keuze assortiment 

Het aanbod in planten voor een Zorgeloze Zomertijd is groot, van elk geslacht komen veel verschillende soorten en cultivars voor die als tuinplant te gebruiken zijn. 

  • Agave americana (honderdjarige Aloë) kent aloude bekende cultivars als ‘Aureovariegata’, ‘Argenteomarginata’ maar ook nieuwe, kleinere soorten als A. stricta, A ‘Dhaka Zulu’ of ‘Amigo Jambo’.
  • Eucalyptus (gomboom) komt in diverse soorten voor die verschillen in winterhardheid en groeisnelheid. Meest voorkomende is de E. gunnii ‘Azura’. 
  • Aeonium wordt aangeboden in enkele soorten. A. arborescens ‘Atropurpureum’ is de meest bekende, vooral door zijn mooie donker purperrode rozetten, waar de cultivarnaam naar verwijst. 
  • Jadeplant komt voor in veel verschillende soorten. De kleine vetachtige bladeren zijn kenmerkend. Meest voorkomend zijn Crassula ovata, Crassula ‘Horntree’, C. ‘Sunset’ en Crassula ‘Golum’. 

Verzorgingstips

  • Planten voor een Zorgeloze Zomertijd kunnen allemaal volle zon hebben.
  • De aarde moet vocht goed kunnen afvoeren, gebruik bij potten geen schotels. 
  • Zuinig bewateren, de kluit mag steeds indrogen tussen gietbeurten. 
  • Agave, Aeonium en jadeplant overwinteren liever binnen, Eucalyptus kan enige graden vorst verdragen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...
Muehlenbeckia met zilverstuikje: Stijlvolle warboel

Naast het bosrijke struikje Muehlenbeckia complexa vind je in deze unieke plantenmix het mooie zilverstuikje (Calocephalus). Samen vormen ze een fantastische duet dat de hele winter mooi blijft!

Speelse combinatie

De Muehlenbeckia complexa is een geweldig leuk laagblijvend en breeduit groeiend struikje met een heerlijke wirwar van stugge takjes en een deken van kleine donkergroene bladeren met een lichte paarse tint aan de rand. Hij komt oorspronkeli...

Lees meer...
Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...